Obezite yaşam kalitesini düşüren çok faktörlü kronik bir hastalıktır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20’sini, kadınlarda ise yüzde 25-30’unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması durumunda, ‘obezite’ söz konusudur

Obezitenin varlığı peşinden şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, obstrüktif uyku apnesi, polikistik over sendromu, adet düzensizliği, kan yağlarında bozukluk, gut, safra kesesi hastalıkları, karaciğer yağlanması ve çeşitli kanser türlerini getirebilir. Obezite ile karşı karşıya olan kişilerin öğün düzenini oluşturması gerekir. “3 ana, 3 ara öğün olmak üzere en az 6 öğün beslenin. Ara öğünlerinizde taze sebze-meyve, tam tahıllı ürünler veya az yağlı süt ve ürünlerinden tercih edin. Kızartma, kavurma işlemlerinden uzak durup, haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Günde 2.5 – 3 litre sıvı tüketin, bunun en az 1.5 litresinin su olmasına özen gösterin. Abur cubur tüketimine dikkat edilmelidir. Etiket okuma alışkanlığı kazanılmalıdır. Sürekli tartılmak motivasyon düşüreceği için önerilmemelidir. Aktif yaşam benimsenmelidir.

Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul, çevre yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite herkesin hayat biçimi olmalıdır.

Kategoriler: Blog

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gönder
Yeşil Elma Diyet Merkezi
Merhabalar,
Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?